Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
Filtre Kahve Nasıl
Yapılır?
Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin bir filtreden süzülen su
yardımıyla demlenmesi sonucu elde edilen kahvedir. Suyun filtreden geçerek
kahveyle buluşması ve damla damla hazneye dökülmesi nedeniyle bu yöntemle
hazırlanan kahveye ‘filtre kahve’ ya da ‘damla kahve’ denilmektedir.
Filtre Kahve nedir? Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin bir filtreden süzülen su
yardımıyla demlenmesi sonucu elde edilmiş kahvedir. Suyun filtreden geçerek
kahveyle buluşması ve damla damla hazneye dökülmesi nedeniyle bu yöntemle
hazırlanan kahveye ‘filtre kahve’ yahut ‘damla kahve’ denilmektedir.
Günümüzde en çok Kuzey Amerika’da tüketilen filtre kahvenin
5 farklı kahve demleme ekipmanı ile
demlenme yöntemleri ise şöyle olmaktadır:
Orta kalınlıkta öğütülmüş kahve (bir fincan için ortalama
7-8 gr önerilir), üst kısımdaki filtreye yerleştirilir. Ardından su haznesine
kahveyle orantılı olacak şekilde (200-300 ml arası önerilir) su eklenmiş olur
ve kapağı kapatılır. Makinenin düğmesine basılır ve filtre kahve demlenmeye
adım atar. Damla damla akmaya başlayan kahvenin tamamı alt haznede biriktiğinde
kahve içime hazır hale gelir. Son aşama ergonomik olması sebebiyle filtre kahve
makinesi maksimum kullanılan ‘filtre kahve’ demleme yöntemlerinden
biridir.
Filtre kahve makinesinden sonrasında en pratik kullanım
sağlayan yöntemlerden biri de French Press’tir. Kalın öğütülmüş kahve
(17-18 gr önerilir) French Press’e eklenmiş olur. Üstüne ortalama 95 derecelik
(300 ml önerilir) sıcak su eklenir. Peşinden French Press’in kapağı kapatılır
fakat aşağı indirilmez. Ortalama 4-6 dakikalık bekleme süresinin sonunda kapak
aşağı doğru bastırılır ve filtre kahve içime hazırdır.
Pres demleme metoduna yeni bir bakış açısı yapan ve French
Press ile aynı demleme kolaylığı sunan American Press ile filtre
kahve hazırlama adımları ise şöyle olmaktadır: Kahve haznesine orta
kalınlıkta öğütülmüş kahve (20-24 gr önerilir) eklenir. Hazne, American
Press’in pistonuyla birleştirilir. Su haznesine su eklenir (355 ml önerilir) ve
piston haznenin üzerine kapatılır. Kahve haznesinin bulunduğu piston aşağı
indirilir ve kahve içime hazırdır.
Kahve demlemenin en şık şekillerinden biridir. Kağıt ya da
metal filtreye orta kalınlıkta öğütülmüş kahve (ortalama 15 gr önerilir)
eklenmiş olur. Kahvenin üzerine sıcak su eklenmiş olur ve önemli olan nokta
kahveyi yavaş yavaş demlemektir, çünkü su kahvenin üzerine yavaşça dökülür.
Demlenen kahve Chemex’ten başka bir kaba yukarıdan dökülmek suretiyle
aktarılır. Bu işlem kaptan Chemex’e Chemex’ten kaba şeklinde birkaç kere
tekrarlanır. Aktarma işlemi süresince kahvenin nefes almasını ve aromasının
artmasını sağlıyor. Kahve son kere fincana aktarılır ve içime hazırdır.Aroması
muhteşem bir şekilde ortaya çıkar.
Sifon veya Vakum Pot tekniği, kahve demlemenin en şık
yöntemi olarak kabul edilir. İlk önce üst kısımdaki hazne çıkarılır ve alt
kısımdaki hazneye su (300 ml önerilir) eklenmiş olur. Eklenen suyun sıcaklığı
önem taşımaz. Suyun ısınması esnasında üst hazne alt haznenin üstüne vakum
oluşturmak amacıyla kapatılır. Alt haznede ısınan suyun üst hazneye çıkması
beklenir. Üst hazneye çıkan suya orta kalınlıkta öğütülmüş kahve (20 gr
önerilir) eklenir. Kahve biraz karıştırılır ve yaklaşık 1,5 dakika sonucunda
sifonun altındaki ısı çekilir ve kahvenin alt hazneye dolması beklenir. Alt
haznede biriken kahve içime hazırdır.
Yorumlar
Yorum Gönder