Kahvenin Tarihi
Kahvenin
Tarihi
Kokusuyla
herkesi baştan çıkaran, aromatik lezzetlerle farklı damak tatlarına uygun
olarak formüle edilen kahve, petrolden sonra en çok talep gören
maddedir.
İlk
olarak Habeşistan’dan Arabistan’a ihraç edilen kahvenin tarihi ve keşfi hakkında
birçok rivayet vardır. M.Ö. 850 yılında Etiyopya’da çobanlık yapan bir genç,
keçilerinin bazı yemişleri yediklerinde çok daha hareketli ve canlı olduklarını
farketmiş.
Bunun
üzerine keşişlere durumu bildirerek yemişi denemelerini sağlamıştır. Keşişler
yemişi yemesine rağmen tadın acı olduğunu fark etmişler, bunun üzerine ateşe
atarak aromatik bir tada ulaştığını fark etmişlerdir. Bu yemişten içecek
yapmaya karar veren keşişlerin ilk kahve pişirmeyi denedikleri ifade edilir. Bu
içecek hem ayık kalmalarına neden olur hem de hoş kokusuyla tanrının bir lütfu
olarak görülür. Kahvenin tarihi aslında yeni coğrafyaların keşfedilmesiyle
farklılık gösterilmiştir.
Ülkeler
arasındaki ziyaretler ve sunulan hediyeler olarak tercih edilen çuvalların ve
sandıkların içinden kahveler, hikayeler anlatılsa da Avrupa kültüründe
yaygınlaşmıştır. Amerika’da geçtiğimiz yüzyıldan itibaren milli içecek olarak
tercih edilmiştir.
Kahvenin
Keşfi
Kahve
içme kültürü Milan Önce ortaya çıksa da kitleler tarafından keşfedilmesi
11.yüzyıla kadar gider. Etiyopya’dan Arabistan’a ihraç edilen kahve Arapların
şarap içemediği için tercih ettiği alternatif içeceklerden olmuştur.
Mısır’dan
Osmanlı’ya uzanırken 1615 yılında Venedik’e ulaşan kahve, Avrupa’nın
keşfetmesiyle daha farklı bir kültür haline geldi. Daha sonra tüm dünyada
yaygın geldi ve İngiliz ve Polonyalıların kolonileriyle ticaretini yaptığı bu
yemiş, 20.yüzyıla gelindiğinde Brezilya’nın en büyük üretici haline geldiği bir
orana ulaştı.
Evde
kahve kavurmak yerine hazır ürünlerin tercih edilmesi, 1901 yılında Japon
Sartori Kato’nun ilk çözünen kahveyi icat etmesi instant kahve
kültürünü de ortaya çıkardı.
Günümüzde
Kahve
Kahve
kullanımı günümüzde yıllık 130 milyonlara ulaşmaktadır. Her ülkede kahvenin
sabahları tüketilmesi ve öğleden sonraları bu kültürün devam etmesi ve
sosyalleşme aracı olarak kullanılması kahve tüketiminin artmasına yol açmıştır.
Almanya’da
ikinci dünya savaşı sonrası kahve içmek alım gücünün var olduğunu
anlattığı için mucizevi bir gösterge haline gelmiştir. Şimdilerde ise metropol
insanının kendine gelmesinin ilk yolu olan kahveler, her sosyal görüşmenin
vazgeçilmez birer parçası haline gelmiştir.
Kahve
Nerede Yetişiyor?
Kahve,
Rubiaceae familyasının Coffea isimli cinsinde yetişen bir yemiştir. Dikilmesinden
3 yıl sonra meyve vermeye başlayan bu ağaç, defneye benzerlik gösterir. Beyaz
çiçekleri olan kahve ağacı, kiraz benzeri kırmızı meyveler verir. Bu meyvenin
içindeki çekirdekler kahvedir.
Kahve
ağacının bakımı özen ister. Bu yüzden ilgilenilmediği takdirde 2 hafta içinde
çürümeye başlayacaktır. Günümüzde Brezilya, Vietnam ve Kolombiya kahve üretimi
konusunda liderdir. Amerika’da kahve ulusal içecek olarak ilan edilmiştir.
Kahve
Çeşitleri
Birçok
farklı isimde kahve çeşitleri vardır. Bunların aromatik olanlarından sütlü
olanlarına kadar birçok farklı çeşidi vardır. Americano, Macchiato ya da
Espresso gibi Türk kahvesi de bir kahve çeşidi olarak bilinir. (Kahve
çeşitlerine bir yazımızda detaylı olarak değineceğiz) Güney Doğu Anadolu
bölgesinde Mirra adı verilen birçok farklı kahve çeşidi vardır. Ülkemizde
Mersin ve Anamur’da kahve ağacı yetiştirilmektedir.
Nescafe
İlk
piyasaya sürülen kahve olan Nescafe Nestle’nin bir ürünüdür. 1938 yılında ilk
suda çözünen kahve üretimini yapan ve bunu halka sunan Nescafe isminin bugün
birçok kişinin kahveden bahsederken kullanmasını buradan anlayabilirsiniz.
Eskiden
Almanya’dan gurbetçilerin bavullarında gelen ve o meşhur Almanya’daki akrabanın
dört gözle beklenmesine neden olan kahve günümüzde her yerde kolay erişebilir
hale gelmiştir. Tek içimlik, şekerli ve süt tozu içerikli olanlar ya da farklı
aromaları olan kahveler üretilmeye başladı. Bu süreçte tercih edilen birçok
kahve çeşidinin günümüzde farklı markalarda kapsül kahveler ya da çekilmiş
kahveler şeklinde olması dikkat çekti.
Çekirdek
ve Çekilmiş Kahve
Çekirdek
kahvelerin kavrulmasıyla o enfes koku dikkat çeker. İnsanlar kahveleri çekerek
Türk kahvesi, espresso ya da filtre kahve gibi şekillerde sunmaya başlamıştır.
Kişisel beğeniye göre süt ya da suyla yapılan kahveler, lezzetli öğle molaları
ya da sabahlar için tercih edilen en temel içecekler haline gelmiştir. Kahve
kültürü her ülkede ismi değişse de sohbetin ve dostluğun pekişmesine araç
olarak, 40 yıllık hatırı olan bir ikram olarak bilinir.
Yorumlar
Yorum Gönder