Barista Ekipmanları
Barista Ekipmanları
Barista bilindiği üzere kahve yapan kişiye denilmektedir. Kahveyi
güzel yapabilmek için de bazı Ekipmanlar kullanılmaktadır. Bu Ekipmanlar profesyonel kahve için
vazgeçilmez olsa da Baristaların
yanında kahve tiryakileri de bu Ekipmanları kolaylıkla kullanabilir.
Tamper nedir?
Tamper, öğütülmüş kahvenin içerisinde eşit bir basınç ile ve düzgün
yüzeyli olarak sıkıştırılması için kullanılan bir kahve Ekipmanıdır.
Filtre kahvelerde bilindiği üzere
kahve öğütülmesi önemli bir yer teşkil etmektedir. Tamper ince ince öğütülmüş olan kahvenin porta filtre içine eşit
düzeyde basınç ve düzgün yüzey şeklinde sıkıştırılmasında kullanılan bir kahve Ekipmanıdır. İnce öğütülmüş kahvenin
sıkıştırılmasını sağlayan Ekipmandır.
Sıkıştırma işlemini
gerçekleştirdiği için Tamper’da
kullanılan malzemelerin genel niteliği ağır malzemedir. Motta Tamper’ın
alt taban yüzeyleri paslanmaz çelikten üretilmiştir. Elinizle tutacak olduğunuz
kısım, kullanıcının ergonomik durumu göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Tamper’da kullanılan malzemenin ağır
olması sebebi ile sap kısmında daha hafif malzemeler kullanılmıştır.
Genellikle Tamper alt taban yüzeylerinde belirli bir standart bulunmaktadır. Tamper’da bu standarda uygun olarak
58mm ’ dir . Tamper’da sunulmuş olan
bu taban, ince öğütülmüş kahvenin sıkıştırılmasında ideal bir kullanım
sağlamaktadır.
Tamper çeşit bakımından oldukça fazladır. Kişinin istediği çeşitte Tamperı bulması mümkün. Her zamanda
yanında taşımak isteyenler kolay kullanım ve taşınabilir olmasından dolayı
alüminyumdan üretilmiş Tamper tercih
edebilir. Yapısında alüminyum kullanılmış olan Tamper alüminyum elementinden dolayı diğer Tamper çeşitlerine göre daha hafif bir kullanıma sahiptir. Tek
parçalı alüminyumdan mamul edilmesi sebebi ile yarım kilo civarında bir
ağırlığı bulunmaktadır. Ancak oldukça sağlam bir tasarıma sahiptir.
Kahvenin serüvenine yeni bir
arkadaş: Süt
Kahvenin öyküsünün zamanla
değişime uğradığı olmuştur, tabii ki. Ülkemize baktığımızda bunu net olarak
görebiliyoruz. Bir cafeye gittiğinizde önünüze koyulan menüden
anlayabilirsiniz. Türk kahvesinin envai çeşidi görürken, aynı zamanda yeni yeni
oluşmakta olan filtre kahve kültürünü gözlemleyebilirsiniz. Üstelik kahvenin bu
değişim serüvenine bir arkadaş daha eklendi zamanla. Bu arkadaş ise, süt.
Kahveyi yumuşatırken aynı zamanda damakta hoş bir tat bırakan süt ile birçok
kahve çeşidi çıktı. Bu kahve çeşitlerine cappuccino, Espressoyu ekleyebiliriz. Kahve severler bu tatları benimsedikçe,
bir cafeye gidip içtikleri Barista
elinden çıkma kahveleri her daim yanında istedi. Uykusuz çalışma saatlerinde,
bir cappuccino arası vermek istediler. Bu sebeple piyasa birçok kahve Ekipmanı çıktı. Bu Barista Ekipmanlardan biri
amacı sütü köpürtüp kremamsı bir kıvama getirmek için tasarlanan Pitcher.
Süt ile kahvenin benzersiz
yolculuğu ve Mochalar
Mocha, diğer bir adı ile Caffe Mocha
sütle çikolatanın benzersiz uyumundan ortaya çıkan Espresso bazlı bir içecek türü. Mochanın yapım aşamalarında çikolata olarak çikolatanın farklı vasyasyonları
kullanılır. Bu varvasyonlara çikolatalı şurup, çikolata tozu veya çikolata sosu
örnek gösterilebilir. Kişinin tercihlerine Mochada
kullanılacak olan çikolata türü farklı olarak seçilebilir.
Mocha Espresso bazlı bir
içecek olduğu için ilk yapılması gereken Espresso
kahvenin yapımıdır. Taze çekilmiş bir kahveye bu genellikle 14 ila 18 gr
arasında tercih edilmektedir, Barista
Ekipmanı olan Tamper aracılığı ile düzleştirilip preslendikten sonra Espresso makinesine yerleştirilir.
Hazır hale getirilmiş olan Espressonun
içine bahsetmiş olduğumuz çikolata varyasyonlarından biri eklenir. Bunu rakama
dökecek olursak eğer çikolata tozu tercih edenlerin 300 ml boyutunda ki bir
bardağa 24gr çikolata tozu eklemesi güzel bir kıvam ve tat ortaya çıkaracaktır.
Ardından Mochanın yapımında ki en
önemli aşama olan buhar yöntemi ile süt süt potu adı verilen Pitcher ile ısıtılmaktadır. Isıtılan
süt krema haline getirilir. Ardından hazırlanmış olan kremamsı yapıdaki süt
çikolatalı Espressonun üzerine
eklenir. Bu güzel işlemlerden sonra yoğun çikolata hazzını süt kreması ile daha
da güzel hissedeceksiniz.
Yaptığınız Mochadan aldığınız her yudumda aynı hazzı yaşamak istiyorsanız,
kahvenizin taze öğütülmüş olması birinci şarttı. Mocha Espresso bazlı bir
içecek olduğu için Espresso yapımına
ne denli özen gösterilirse alınan her yudumda daha yoğun bir tat yaşanacaktır.
Bir diğer püf nokta da Pitcher ile
hazırlanan süt kremasıdır. Mocha
sütün ve çikolatanın hissedildiği bir içecek türü olduğu için bu noktaya dikkat
edilmesi, içilen her yudumda daha yoğun bir tat hissedilmesini sağlayacaktır.
Bir italyan atasözü der ki
baristaların sağ kolu yoktur, ekipmanları vardır. Bir baristaya lazım
olabilecek kahve demleme ekipmanı olan tamperdan barista temizlik ekipmanı Puly
Caff' a kadar her türlü barista ekipmanlarına göz atınız.
Yorumlar
Yorum Gönder