Barista Ekipmanları


Barista     Ekipmanları
Barista bilindiği üzere kahve yapan kişiye denilmektedir. Kahveyi güzel yapabilmek için de bazı   Ekipmanlar kullanılmaktadır. Bu   Ekipmanlar profesyonel kahve için vazgeçilmez olsa da Baristaların yanında kahve tiryakileri de bu  Ekipmanları kolaylıkla kullanabilir.
Tamper nedir?
Tamper, öğütülmüş kahvenin içerisinde eşit bir basınç ile ve düzgün yüzeyli olarak sıkıştırılması için kullanılan bir kahve   Ekipmanıdır.
Filtre kahvelerde bilindiği üzere kahve öğütülmesi önemli bir yer teşkil etmektedir. Tamper ince ince öğütülmüş olan kahvenin porta filtre içine eşit düzeyde basınç ve düzgün yüzey şeklinde sıkıştırılmasında kullanılan bir kahve   Ekipmanıdır. İnce öğütülmüş kahvenin sıkıştırılmasını sağlayan   Ekipmandır.
Sıkıştırma işlemini gerçekleştirdiği için Tamper’da kullanılan malzemelerin genel niteliği ağır malzemedir. Motta Tamper’ın alt taban yüzeyleri paslanmaz çelikten üretilmiştir. Elinizle tutacak olduğunuz kısım, kullanıcının ergonomik durumu göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Tamper’da kullanılan malzemenin ağır olması sebebi ile sap kısmında daha hafif malzemeler kullanılmıştır.
Genellikle Tamper alt taban yüzeylerinde belirli bir standart bulunmaktadır. Tamper’da bu standarda uygun olarak 58mm ’ dir . Tamper’da sunulmuş olan bu taban, ince öğütülmüş kahvenin sıkıştırılmasında ideal bir kullanım sağlamaktadır.
Tamper çeşit bakımından oldukça fazladır. Kişinin istediği çeşitte Tamperı bulması mümkün. Her zamanda yanında taşımak isteyenler kolay kullanım ve taşınabilir olmasından dolayı alüminyumdan üretilmiş Tamper tercih edebilir. Yapısında alüminyum kullanılmış olan Tamper alüminyum elementinden dolayı diğer Tamper çeşitlerine göre daha hafif bir kullanıma sahiptir. Tek parçalı alüminyumdan mamul edilmesi sebebi ile yarım kilo civarında bir ağırlığı bulunmaktadır. Ancak oldukça sağlam bir tasarıma sahiptir.
Kahvenin serüvenine yeni bir arkadaş: Süt
Kahvenin öyküsünün zamanla değişime uğradığı olmuştur, tabii ki. Ülkemize baktığımızda bunu net olarak görebiliyoruz. Bir cafeye gittiğinizde önünüze koyulan menüden anlayabilirsiniz. Türk kahvesinin envai çeşidi görürken, aynı zamanda yeni yeni oluşmakta olan filtre kahve kültürünü gözlemleyebilirsiniz. Üstelik kahvenin bu değişim serüvenine bir arkadaş daha eklendi zamanla. Bu arkadaş ise, süt. Kahveyi yumuşatırken aynı zamanda damakta hoş bir tat bırakan süt ile birçok kahve çeşidi çıktı. Bu kahve çeşitlerine cappuccino, Espressoyu ekleyebiliriz. Kahve severler bu tatları benimsedikçe, bir cafeye gidip içtikleri Barista elinden çıkma kahveleri her daim yanında istedi. Uykusuz çalışma saatlerinde, bir cappuccino arası vermek istediler. Bu sebeple piyasa birçok kahve   Ekipmanı çıktı. Bu   Barista Ekipmanlardan biri amacı sütü köpürtüp kremamsı bir kıvama getirmek için tasarlanan Pitcher.
Süt ile kahvenin benzersiz yolculuğu ve Mochalar
Mocha, diğer bir adı ile Caffe Mocha sütle çikolatanın benzersiz uyumundan ortaya çıkan Espresso bazlı bir içecek türü. Mochanın yapım aşamalarında çikolata olarak çikolatanın farklı vasyasyonları kullanılır. Bu varvasyonlara çikolatalı şurup, çikolata tozu veya çikolata sosu örnek gösterilebilir. Kişinin tercihlerine Mochada kullanılacak olan çikolata türü farklı olarak seçilebilir.
Mocha Espresso bazlı bir içecek olduğu için ilk yapılması gereken Espresso kahvenin yapımıdır. Taze çekilmiş bir kahveye bu genellikle 14 ila 18 gr arasında tercih edilmektedir, Barista   Ekipmanı olan Tamper aracılığı ile düzleştirilip preslendikten sonra Espresso makinesine yerleştirilir. Hazır hale getirilmiş olan Espressonun içine bahsetmiş olduğumuz çikolata varyasyonlarından biri eklenir. Bunu rakama dökecek olursak eğer çikolata tozu tercih edenlerin 300 ml boyutunda ki bir bardağa 24gr çikolata tozu eklemesi güzel bir kıvam ve tat ortaya çıkaracaktır. Ardından Mochanın yapımında ki en önemli aşama olan buhar yöntemi ile süt süt potu adı verilen Pitcher ile ısıtılmaktadır. Isıtılan süt krema haline getirilir. Ardından hazırlanmış olan kremamsı yapıdaki süt çikolatalı Espressonun üzerine eklenir. Bu güzel işlemlerden sonra yoğun çikolata hazzını süt kreması ile daha da güzel hissedeceksiniz.
Yaptığınız Mochadan aldığınız her yudumda aynı hazzı yaşamak istiyorsanız, kahvenizin taze öğütülmüş olması birinci şarttı. Mocha Espresso bazlı bir içecek olduğu için Espresso yapımına ne denli özen gösterilirse alınan her yudumda daha yoğun bir tat yaşanacaktır. Bir diğer püf nokta da Pitcher ile hazırlanan süt kremasıdır. Mocha sütün ve çikolatanın hissedildiği bir içecek türü olduğu için bu noktaya dikkat edilmesi, içilen her yudumda daha yoğun bir tat hissedilmesini sağlayacaktır.
Bir italyan atasözü der ki baristaların sağ kolu yoktur, ekipmanları vardır. Bir baristaya lazım olabilecek kahve demleme ekipmanı olan tamperdan barista temizlik ekipmanı Puly Caff' a kadar her türlü barista ekipmanlarına göz atınız.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fas Kahve makinesi Arızalar ve Çözüm Yöntemleri...

Segafredo Kafeleri Türkiye'de Nerelerde Var?

Filtre Kahve Kağıdı Ölçüleri