Kahve üzerine 5...
Kış çayı, doğadaki mucizeleri bünyesinde barındıran ve uygun miktarda içildiği takdirde vücudumuzu kış hastalıklarından koruyan lezzetli bir çaydır. İçerisinde kuşburnu, hibiskus, portakal, limon, papatya, gül, adaçayı, ıhlamur, zencefil, karanfil ve tarçın bulunur. Size ihtiyacınız olan tüm enerjiyi ve sağlığı lezzetli bir şekilde sunan kış çayını mutlaka denemelisiniz 😊
Caffé Cortado bir İspanyol kahvesidir. Espresso miktarının yarısı kadar süt eklenerek yapılır. Dolayısıyla espresso kadar sert değildir, ancak cappucino ve latte kadar da süt ihtiva etmez. Ayrıca Cortado'ya eklenen süt köpürtülmez, yoğun bir süt eklenir. Eğer sütlü ama kahve tadı daha baskın bir içecek arıyorsanız Cortado'yu tercih edebilirsiniz.
Flat White bir Avusturalya kahvesidir. Espresso üzerine buharda micro olarak köpürtülmüş süt eklenerek yapılır. Bu işlem sütün ipeksi bir doku almasını saglar. Bu yüzden cappuccino veya latte tadını andırsa da, flat white kahvesinin dokusu daha ipeksidir. Ayrıca espresso tadı cappuccino ve latteye göre biraz daha baskındır. Flat white, espresso dışında double ristretto ile de yapılabilir. Içebileceğiniz en hafif kahvelerden biridir denilebilir.
Ristretto bir Italyan kahvesidir. Daha az su kullanmak suretiyle elde edilmiş koyu bir espressodur. Dolayısıyla tadı espressodan daha yoğundur. Espresso bazlı kahvelerde 1 shot espresso yerine double shot ristretto da kullanılabilir. Tabi bu ölçüler damak tadına göre değişiklik gösterecektir.
Bahar geliyor, havalar ısınıyor. Kahve seviyoruz, dondurma seviyoruz. Peki neden ikisi bir arada olmasın. Sade dondurma üzerine sıcak espresso döküyoruz ve enfes bir tatlı ortaya çıkıyor. Kimileri buna içecek de diyor. Ne denirse densin, sen hâlâ affogato denemediysen bu lezzete daha fazla geç kalma kahvesever!
Cold brew, yani soğuk demleme sıcak yaz günlerinde içilebilecek en nefis kahvelerden biridir. Cold brew yöntemi ile kahve demlerken sıcak yerine soğuk su kullanıldığı için kahvenin aromasını ve tadını vermesi, yani demlenmesi 12 saati bulur. Japanese cold brew, yani Japon soğuk demleme yönteminde ise kahve demlemek için kullanılan su miktarının yarısı buz olarak yarısı sıcak su olarak ayarlanır. Sıcak su ile daha kısa sürede demlenen kahve, buzların üzerine damlar ve böylece soğur. Buzdolabında bekletilip, az miktar buzla servis edilir. Mutlaka denemelisiniz 😋
Blooming, yani çiçeklenme, kahve demlerken taze öğütülmüş kahvenin üzerine 30 ml. kadar su eklendiğinde kahvedeki karbondioksit gazının çıkarken oluşturduğu kabarcıklanmadır. Her çekirdeğe göre bu süreç değişebilir. Kiminde çok kabarcık çıkarken kiminde daha az olabilir. Bu durum, suyun sıcaklığı, kavurma profili veya çekirdeğin türü gibi blooming sürecini etkileyen pek çok faktöre bağlıdır.
Ingiltere'de çay kültürü 1600lü yıllarda Kraliçe'nin uzak doğu çaylarına olan ilgisi ile başlar. High Tea ise akşam 5 ila 6 arası gayet zengin bir menü ile birlikte yapılan bir ikindi kahvaltısı seremonisidir. Ingiliz sosyetesinin vazgeçilmez bir ritüeli haline gelmesi ise çok zaman almamıştır. Çayı yumuşatmak adına süt eklenmesi ise bu rituelin bir parçasıdır. Ingiliz kültüründe sosyal normları ve bir etiketi olan bu ritüel Five O'Clock Tea, yani Beş Çayı olarak da bilinir…
Yorumlar
Yorum Gönder