Kahve üzerine 1...



Kahve ağacının tıpkı üzüm asması gibi etrafında yetişen diğer doğal tatları topraktan bünyesine aldığını biliyor musunuz? Bu sebeple her yörenin kahve çekirdeklerinde farklı tatlar ve aromalar bulunuyor. Kahve gurmelerinin marifeti ise burada açığa çıkıyor.
Barista en temel anlamıyla bizlere kahveyi hazırlayan ve sunan kişiye denir. Ancak iyi bir barista kahvenin çekirdekten fincana tüm hikayesini iyi bilir ve kahvenin ardındaki emeğe saygı duyar. Bu anlayışa sahip olan bir barista kahveyi hazırlan kişi olmanın ötesine geçer. Yoksa evde kendi kahvesini hazırlayabilen herkese barista denirdi değil mi? 😉
Kakao İnka medeniyeti tarafından "Tanrıların İçeceği" olarak adlandırılmıştır. Çünkü kakaonun saymakla bitmeyen faydalarını tecrübe etmişlerdir. Kakao uygun miktarda alındığında hafızayı güçlendirir, kalp hastalıkları riskini azaltır, yaşlanma etkilerini azaltır ve enerji verir. Ayrıca hormonal duygu değişimlerini düzene sokar. Çikolata yediğimizde neden mutlu oluyoruz anlaşıldı
Café Mocha kahve, çikolata ve süt arasındaki mükemmel uyumu damaklarda şölen haline getiren espresso bazlı bir içecektir. Espressoya çikolata şurubu veya tozu eklenir. Üzerine süt köpüğü ile tamamlanır. En üste krema ve çikolata parçaları eklenerek servis edilebilir. Beyaz çikolatadan yapıldığında White Chocolate Mocha ismini alır. Evde kendi mochanızı hazırlamanız için gerekli olan herşey Kahveciniz'de...
Roasting henüz yeşil olan kahve çekirdeklerinin kavrulma işlemine denir. Kavurma işlemi kahve çekirdeğine o bayıldığımız tadını, aromasını ve kokusunu veren aşamadır. Kahvenizi seçerken light, medium veya dark roast olması içtiğiniz kahvenin tadı, sertliği gibi birçok özelliğini belirler. 
Coffee Belt, kahve kemeri veya kahve kuşağı demektir. Dünyada kahvenin yetiştiği ekvatora yakın tropikal kuşağa bu isim verilmiştir. Colombia, Ethiopia, Guatamala, Brezilya gibi kahvelerin yetiştiği ülkeler bu kuşak içinde yer almaktadır. Sizin favori kahveniz hangi ülkeden?
Arabica ilk olarak Ethiopia'da yetiştirilen kahve türlerinden biridir. Kahve üretiminde en çok bu türden faydalanılır çünkü aroması diğer kahve türlerine göre daha zengindir. Dünyada içilen kahvelerin yaklaşık %70'i Arabica kahvedir.
Robusta, Arabica'dan sonra en çok tüketilen kahve çeşididir. Aroma ve tad olarak Arabica'dan daha serttir. Dünya kahve tüketiminin yaklaşık % 25'i Robusta kahvesindendir. Robusta genellikle granül kahve üretiminde veya blend, yani karışım kahvelerde kullanılır.
Brewing demleme işlemine verilen isimdir ve birçok kahve demleme yöntemi vardır. Kahveyi iyi bir şekilde demleme kahvenin tadının ve kendine has aromaların ortaya çıkmasını sağlar. Ancak iyi bir demleme işlemi bir çok değişkene bağlıdır. Kahve çekirdeklerinin kalitesi, kavurma, öğütme ve nihayetinde demleme bizim o bir fincan kahveden aldığımız lezzetin adımlarıdır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fas Kahve makinesi Arızalar ve Çözüm Yöntemleri...

Segafredo Kafeleri Türkiye'de Nerelerde Var?

Filtre Kahve Kağıdı Ölçüleri