Kahve üzerine 1...
Kahve ağacının tıpkı üzüm
asması gibi etrafında yetişen diğer doğal tatları topraktan bünyesine aldığını
biliyor musunuz? Bu sebeple her yörenin kahve çekirdeklerinde farklı tatlar ve
aromalar bulunuyor. Kahve gurmelerinin marifeti ise burada açığa çıkıyor.
Barista en temel anlamıyla
bizlere kahveyi hazırlayan ve sunan kişiye denir. Ancak iyi bir barista
kahvenin çekirdekten fincana tüm hikayesini iyi bilir ve kahvenin ardındaki
emeğe saygı duyar. Bu anlayışa sahip olan bir barista kahveyi hazırlan kişi
olmanın ötesine geçer. Yoksa evde kendi kahvesini hazırlayabilen herkese
barista denirdi değil mi? 😉
Kakao İnka medeniyeti
tarafından "Tanrıların İçeceği" olarak adlandırılmıştır. Çünkü
kakaonun saymakla bitmeyen faydalarını tecrübe etmişlerdir. Kakao uygun
miktarda alındığında hafızayı güçlendirir, kalp hastalıkları riskini azaltır,
yaşlanma etkilerini azaltır ve enerji verir. Ayrıca hormonal duygu
değişimlerini düzene sokar. Çikolata yediğimizde neden mutlu oluyoruz anlaşıldı
Café Mocha kahve, çikolata
ve süt arasındaki mükemmel uyumu damaklarda şölen haline getiren espresso bazlı
bir içecektir. Espressoya çikolata şurubu veya tozu eklenir. Üzerine süt köpüğü
ile tamamlanır. En üste krema ve çikolata parçaları eklenerek servis
edilebilir. Beyaz çikolatadan yapıldığında White Chocolate Mocha ismini alır.
Evde kendi mochanızı hazırlamanız için gerekli olan herşey Kahveciniz'de...
Roasting henüz yeşil olan
kahve çekirdeklerinin kavrulma işlemine denir. Kavurma işlemi kahve çekirdeğine
o bayıldığımız tadını, aromasını ve kokusunu veren aşamadır. Kahvenizi seçerken
light, medium veya dark roast olması içtiğiniz kahvenin tadı, sertliği gibi
birçok özelliğini belirler.
Coffee Belt, kahve kemeri
veya kahve kuşağı demektir. Dünyada kahvenin yetiştiği ekvatora yakın tropikal
kuşağa bu isim verilmiştir. Colombia, Ethiopia, Guatamala, Brezilya gibi
kahvelerin yetiştiği ülkeler bu kuşak içinde yer almaktadır. Sizin favori
kahveniz hangi ülkeden?
Arabica ilk olarak
Ethiopia'da yetiştirilen kahve türlerinden biridir. Kahve üretiminde en çok bu
türden faydalanılır çünkü aroması diğer kahve türlerine göre daha zengindir.
Dünyada içilen kahvelerin yaklaşık %70'i Arabica kahvedir.
Robusta, Arabica'dan sonra
en çok tüketilen kahve çeşididir. Aroma ve tad olarak Arabica'dan daha serttir.
Dünya kahve tüketiminin yaklaşık % 25'i Robusta kahvesindendir. Robusta
genellikle granül kahve üretiminde veya blend, yani karışım kahvelerde
kullanılır.
Brewing demleme işlemine
verilen isimdir ve birçok kahve demleme yöntemi vardır. Kahveyi iyi bir şekilde
demleme kahvenin tadının ve kendine has aromaların ortaya çıkmasını sağlar.
Ancak iyi bir demleme işlemi bir çok değişkene bağlıdır. Kahve çekirdeklerinin
kalitesi, kavurma, öğütme ve nihayetinde demleme bizim o bir fincan kahveden
aldığımız lezzetin adımlarıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder